Самолетни билети от България до Русия

 

Има три варианта: директен полет, чартър, полет с прекачване.

1. Директни полети от София до Москва имат Bulgaria Air и Аэрофлот, от Варна до Москва – S7 Airlines, а от 2018 г  Аерофлот обслужва Бургас -Москва. От 2020 г. директни полети от София до Санкт–Петербург са заявили Bulgaria Air и Wizz Air.
Основното предимство е бързината (около 3 часа), а риска да ви загубят багажа е малък.

Цената обикновено е висока – около 500 лева двупосочно, рядко има промоционални тарифи.

Изключение прави Wizz Air с изключително с бързо промеменящите се цени, които варират от 128 лв еднопосочно без багаж и достигат до 1000 лв двупосочно с багаж.

С Аерофлот много хора пътуват с прекачване до Азия, САЩ и Латинска Америка и местата с базова тарифа бързо свършват. Качеството на услугата е отлично, награждавани са многократно за това.

Bulgaria Air има доста закъснения и някои от самолетите са в конфигурация за нискотарифна авиокомпания. През 2018 има осезаемо подобрение.

S7 airlines са стабилна авиокомпания, но базовата им тарифа не включва багаж, а доплащането не е евтино.

Еднопосочните билети на всички авиокомпании са скъпи.

2. Чартъри до Варна и Бургас лятото имат доста авиокомпании. Използват ги руските туристически агенции, но има компании, които изкупуват места и продават билети на привлекателни цени. Най – рекламираната, със сайт на български, е aviobilet.com. От руските може да погледнете ADM Solar. Билетите са с включен багаж (за ръчния спазвайте внимателно размерите и теглото , които авиокомпанията разрешава) и храна в почти всички случаи.
Цените на тези полети варират изключително много и запоюват от 20 евро с багаж, понякога е по изгодно за другата посока да се потърси билет на стандартна авиокомпания.

Основният проблем е възможната смяна на часа, билета се издава 2 дни преди полета и може часът да се смени от вечерта на сутринта например, за което не ви се дължи обезщетение. Трябва много да се внимава, когато пътувате от друг град за летището. Комбинирането на чартър с друг полет е риск.

3. Полетите с прекачване. Цените са добри, ако летището е в ЕС, можете да се разходите в града. Цените София – Москва започват от 275 лева без багаж. За съжаление към 2020 година, повечето полети с прекачване  са стандртно без багаж, а доплащането е по-голямо отколкото за директен полет.

Основен недостатък на полетите с прекачване е, че времето се увеличава, както и в редки случаи се губи багажа, или идва със следващ полет.

Съветваме ви да използвате търсачки (kayak.com , Expedia.com, Trip.bg, aviasales.ru), но да резервирате на сайтовете на авиокомпаниите или офисите им.

За получаването на руска виза не се изисква да имате резервирани билети.

Обобщение, актуално към началото на 2020 година: билетите до Русия остават скъпи, навлизането на нискотарифни превозвачи не променя този факт, а полетите с прекачване губят своите предимства.  За да пътувате изгодно е необходимо ранно планиране, следене на цените и гъвкави дати.