Частна виза за Русия – FAQ

Частната виза за Русия е възможност да отидете на гости при приятели и роднини в Руската Федерация по официалния начин. Тя си има своите особености, които ще се постараем обективно да представим.

Срок: до 90 дни, еднократна или двукратна

За разлика от туристическата виза, където максималния срок е 30 дни, тук имате 90 дни и възможност за двукратно влизане без доказване на необходимост.

Покана (Приглашение)

Поканата се предоставя от пълнолетен руски гражданин, който трябва да я получи от отдел на ФМС(от 5.04.2016 е преструктурирана в ГЛАВНОЕ УПРАВЛЕНИЕ ПО ВОПРОСАМ МИГРАЦИИ МВД РОССИИ). За целта е нужно да предостави документи на жилището, където ще приеме госта, както и извлечение от банкова сметка, като в зависимост от продължителността на пребиваване са необходими до 2000 лв на човек, както и да заплати такса от 500 рубли.  Допълнително трябва да представи копие от паспорта на чуждестранния гражданин, което трябва самия чужденец да му изпрати заедно с личните си данни.

Визовата покана става сравнително бавно (10 работни дни, като  максималния срок е 30). В малките градове обикновено става доста бавно.

За многократна виза се изисква да се изпрати оригинала на приглашението по пощата. В доста случаи е достатъчно копие, но попитайте преди да кандидатствате, тъй като по закон оригинала се изисква.

За близки роднини на граждани на Русия, с постоянна консулска регистрация в България, се пуска молба в консулския отдел в България. Задължителни са документи: актове за раждане на децата, свидетелство за брак, а за родителите – акт за раждане на канещото лице. Срокът за разглеждане на такава молба е 14 дни, обикновено става и по-бързо. Услугата е безплатна, визата се заплаща.


Подаване на документите в България

За разлика от туристическата виза, няма да ви бъдат поискани допълнителни справки – самолетни билети, фактури и др.

Останалото е същото като при туристическите визи: визовата покана, застраховка с 30 000 евро покритие за целия период на действие на визата, попълнена визова анкета, снимка. Цената с такса визов център е 120 лв.

Като цяло частната виза ангажира повече канещото лице, за пътуващия процедурата се свежда само до кандидатстване и оформяне на застраховка.

За краткосрочно пребиваване, до 30 дни, варианта да си поръчате туристически ваучер от нас и да кандидатствате с него за туристическа виза, ще ви спести време и ангажименти на човека, при когото отивате на гости. Разгледайте внимателно нашия сайт, където всичко е описано и изберете най-удачния за вас вариант.

Допълнение:  от 18.07.2017 г. предлагаме бизнес покани, които биха могли да ви свършат работа в случай на продължителен престой, тъй като приемащата организация гарантира за вас.

Снимката е от град Йошкар Ола, автор: gelio.livejournal.com/