Посещение на Крим – виза, полезна информация, санкции

Кримският полуостров е в състава на Руската Федерация от 18 март 2014 г., но тъй като не е признат от повечето държави  като руски има някои особености при посещението му.

Виза за Крим – необходима е стандартна руска виза, като в маршрута се укаже съответното място за настаняване. За туристически и бизнес визи в повечето случаи ( при издаваните чрез нас – със сигурност) приемащата страна не е указана в Кримския регион  и следователно това, че посещавате Крим не е видно в самата виза (която се залепва в паспорта). Полетите за Крим се изпълняват задължително през терминала за вътрешни линии на летищата и съответно минавате паспортен контрол с поставяне на печат (например в Москва), в Крим само ви проверяват паспортите без да ги подпечатват. По обратен ред се случват нещата на връщане.

Посещението на Крим е престъпление според законите на Украйна (посещение на окупирани територии без разрешение от Украйна – което е почти невъзможно да получите), като максималното наказание е три години затвор (най-често е забрана за влизане).  Съветваме ви да обмисляте добре, ако е необходимо да посещавате и Крим и Украйна, тъй като дори да си смените паспорта и тн, има утечки на информация и бази с данни. 

В други държави не би трябвало да имате проблеми с това, че сте посещавали Крим (но има малък шанс да имате – при кандидатстване за виза, постъпване на работа и др.).

Транспорт – към 2019 г транспортният проблем на Крим е решен  – построено е ново летище  в Симферопол с достатъчен капацитет, както и 18 километров мост през Керченския пролив. Има голям избор от полети, но се изпълняват от руски авиокомпании  и трябва да си закупите отделни билети (до Москва и от Москва до Симферопол) и следователно да поемете съответните рискове при закъснение,  прекачване с един билет предлага само Аерофлот (обикновено над 800 лв двупосочно София -Симферопол).

Телефон, интернет – в случай, че имате активиран роуминг от български оператор, то той няма да работи на територията на полуострова, необходимо е да си закупите сим карта на руски мобилен оператор, като най- добре работи Мегафон. С интернет проблеми няма.

Санкции –  проблеми има с използването на почти всички видове банкови карти (съветваме ви да имате достатъчно налични пари), международни платежни системи (Paypal), продуктите на Google  – Maps (аналог – Яндекс.Карты), Appstore (ограничава свалянето на приложение, инсталираните си работят нормално), резрвационни системи Booking, Airbnb (аналози – ostrovok.ru,  tvil.ru, avito.ru).

Крим разполага със сравнително добра туристическа инфраструктура и туристически потенциал, като поради големия интерес от страна на руснаците и санкциите е на сравнително висока цена за почивка, но за екскурзия е удачен вариант и е един от най-интересните и красиви региони, който си заслужава да се посети.