Крим и неговите особености

Крим е полуостров в северната част на Черно море, на югозапад от Азовско море. Площта му е 26 944,6 km². Населението е 2 милиона души (сред които 13% кримски татари). Областният град е Симферопол. Други важни градове са Севастопол, Керч, Евпатория и Балаклава, Ялта. Климатът на полуострова е умерено-континентален.

Крим има богата история от най-древни времена. Бил е част от елинската култура, Римската империя, Византия. През XV-XVIII век е център на Кримското ханство, васално на Османската империя. През 1783 г. е присъединено от Екатерина Велика към Руската империя, от 1921 г. е в състава на Съветския съюз. През 1991 г. територията и акваторията на полуострова стават част от Украйна, чрез административните единици Автономна република Крим и град Севастопол.
На 16 март 2014 г. се провежда референдум,95,5% от гласувалите и избирателна активност от 85%, избират присъединяване към Русия.На 17 март е обявявена независимост като Република Крим и на 18 март заедно с град Севастопол са приети в състава на Руската федерация като два отделни федерални субекта, образувайки Кримския федерален окръг.

Воронцовски дворец
2

Коктебель
4

Евпатория
3

Массандровский дворец
7

Ласточкино гнездо
6

Снимки: strana.ru