Виза за Русия – кандидатстване

Руска виза
Руска виза образец

За посещение на Русия за граждани на ЕС, вкл и България е необходима виза (от 2019 г за определени региони има електронни визи), кандидатстването става по следния начин:

1. Резервирайте място за настаняване, или изберете хотел, който да впишете при кандидатстването – дори да отседнете после при роднини и приятели – необходимо е за визовата покана и анкета;

Хотелската резервация не е документ въз основа на който се издава виза. Необходима е туристическа покана от лицензиран руски туроператор. Хотелите, с изключение на тези от най-висок клас, издават такава срещу допълнително заплащане.

Чрез нашия сайт може да поръчате визова покана на една от най-ниските цени, която се издава чрез наш партньор, руски туроператор.

2. Попълнете нашата форма за получаване на покана и ще получите в PDF формат визова покана, която да принтирате. Цената на услугата е 25 лв.

3. Направете си медицинска застраховка валидна на територията на Русия с минимално покритие 30000 EURO и валидна за датите на поканата или повече. За визата ще ви свърши работа всяка такава, валидна в целия свят или  Русия, ние ви съветваме да се насочите към международни компании (Generali, Allianz). В повечето случаи и при всички български застрахователи, вие трябва да заплатите, а после да ви възстановят сумите, което е доста неудобно, обърнете внимание.

В SDI с клубна карта, която се издава безплатно, има 20 процента отстъпка от застраховката на Generali, което е добра цена за краткосрочен престой, но за по-дълъг има и по-изгодни варианти.

4. Запълнете анкетата на сайта на руското външно министерство с вашите данни и тези от поканата:
МИД России

5. Съберете документите и отидете в най–близкото руско консулство: в България поради симетрични мерки с МВНР и политиката им за руски граждани е проблематично да се запише час за прием в консулските отдели на посолството и от там препращат към визови центрове. Визата трябва да се получи до влизане в Руската Федерация. Визата се залепва вътре в паспорта. Цената на  виза, издавана в срок от 10 работни дни е 70 лв. +50 лв. такса на визовия център, общо 120 лв. (с поканата крайната цена на туристическа виза става 145 лв). В случай, че успеете да си запишете час за посолството таксата на визовия център не се заплаща.

6. При престой в Русия повече от 7 дни е необходимо да се регистрирате в ФМС, хотелите го правят в момента на вашето настаняване. Хубаво е повечето места, където сте били за по-дълго време, да бъдат отразени в регистрацията.