Калининградска област

Калининградска област  е най-малката и най-западна област на Русия. Тя представлява малък териториален ексклав, тъй като не граничи с останалите региони на Русия. Заема площ от 15,125 хил. км² (заедно с Калининградския и Куршския заливи). Населението на областта е 976 439 души,  на административния и център център Калининград – 459 560.

Днешният Калининград е основан от чешкия крал Отокар II и е наречен в негова чест Кьонигсберг ( Königsberg). Той е един от основните градове на Тевтонския орден, а след това е център на Източна Прусия.Градът е известен, като родината на гениалния философ Имануел Кант.

След края на Втората световна война тази част Прусия е включена в границите на СССР и коренното немско население напуска региона, градът е наречен на името на комунистическия функционер  Михаил Калинин.

За тези, които имат паспорт, издаден от страните от Шенгенското споразумение, Великобритания, Швейцария и Япония има възможност за краткосрочни визи (72 часа) които се издават на самата граница. За всички останали е необходима руска виза.

Балтийско море и множеството реки и канали създават особена атмосфера.
kaliningrad_07

Рибарския квартал.
kaliningrad_ribarski kvartal

Паметник на Николай Чудотворец.
kaliningrad_015

Старото пристанище.
kaliningrad_016

Светлогорск е град, в който се е запазила старинна архитектура, популярна туристическа дестинация.
kaliningrad_011

kaliningrad_15

kaliningrad_014

Куршската коса е уникална естествена ивица от пясък и дървета, заобиколена с вода и от двете страни, включена е в ЮНЕСКО.

kaliningrad_09

kaliningrad_022

kaliningrad_024

kaliningrad_010

Областта е с най-хубавите пътища в Русия.
kaliningrad_023

Калининградска област е един от лидерите в добива на кехлибар.
kaliningrad_026

Използвани са снимки от блога на Сергей Доля.