Какво се случва по пътищата

За пътищата в Русия се носят легенди от много време, а с появата на видеорегистраторите (които по техните закони се приемат като доказатлество) интернет се напълни с клипове на безумия и ужаси. Всъщност движението си е нормално и в доста отношения сравнимо с българското, изключение правят мегаполисите  Москва и Петербург, както и района около Кавказ, известен с агресивното шофиране. Зимата има повече проблеми, все пак средните температури са доста ниски, трябва да се внимава и с пияните шофьори в селата и по-малките градове.

С българска шофьорска книжка няма проблем да се шофира, синият талон не е необходим. За колата е необходима само зелена карта и пълномощно ако собственика не пътува с нея (не е задължително, но може да ви спести доста главоболия). Каското едва ли ще важи, в някои компании става валидно за определен период, след подаване на молба. Гражданската на колите с руска регистрация – ОСАГО, в повечето случаи е със списък на водачи и трябва да ви впишат (възможно е доплащане), защото неограничената (каквито са всички в България) е доста скъпа.

Внимавайте с насрещното, престрояванията и алкохола, законите са по- строги отколкото при нас – за първото се взима книжката + глоба (която се плаща за да напуснете безпроблемно страната), за второто може да се окажете виновни дори удара да е отзад във вашата кола, особено ако другия участник има видеорегистратор, а за алкохола е най-сериозно – освен глоба (до 300 хил. рубли) и загубата на книжката ,ако ви хванат втори път имат право да ви арестуват за срок до 2 години.

D